Atenció!
La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.
Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.
Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.
Un viatge col·lectiu
Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?
Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes
- Passeig d'Alt Murada, 1A, Palma
- (+34) 871 00 34 34
- informaciomaritim@conselldemallorca.net
Museu de la Mar - Port de Sóller
- Santa Catalina d'Alexandria, 54, Port Sóller
- (+34) 971 632 204
- informaciomaritim@conselldemallorca.net
Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni
Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni
(24/11/2023)
- Departament de Cultura i Patrimoni
El Consell de Mallorca duplica la partida destinada a Patrimoni i també fa una gran aposta pels artesans de l’illa
El Consell de Mallorca incrementa el pressupost de Cultura un 17% i aprova uns comptes que són més ambiciosos que els de tota la legislatura passada. Concretament, el departament de Cultura i Patrimoni experimenta un important increment fins als 32’5 milions d’euros: són 4’7 milions més que l’any passat.
El principal canvi que s’introdueix als comptes de la direcció insular de Cultura és la llibertat que es dona als ajuntaments per repartir les seves partides. Amb l’objectiu d’obrir la cultura a tothom, la institució insular ha creat dues noves grans partides: un milió d’euros per a activitats culturals i 500.000 euros per a equipaments culturals municipals. D’aquesta manera, els ajuntaments tendran llibertat per destinar els doblers al que trobin oportú i en funció del que necessitin. Fins ara, estaven obligats a destinar petites partides a diferents serveis, sense poder realitzar grans inversions.
Una altra de les novetats del pressupost de la direcció insular de Cultura és que s’amplia la partida destinada als premis literaris per començar a implantar convocatòries en castellà: s’aposta per donar llibertat de creació als escriptors. Fins ara es dedicava 79.000 euros als premis i pel 2024 s’amplia la quantia fins als 100.000 euros. A més, es dona un impuls al Centre Cultural la Misericòrdia: l’objectiu del Consell de Mallorca és que el centre cultural més gran de l’illa es converteixi en el punt neuràlgic de la cultura i ha d’irradiar-la. Es realitzarà un programa d’exposicions pròpies d’alta qualitat amb una partida total de 400.000 euros (l’any passat aquesta partida era de 175.000 euros).
Cal destacar també que ja s’ha creat el programa pressupostari de l’Institut Cultural de Mallorca, que està previst que es creï durant els pròxims mesos i aglutini tot un seguit de subvencions que es podran tramitar més àgilment i comptarà amb un consell assessor que representarà al sector. La direcció insular de Cultura i l’ICM sumen un total de 19’6 milions d’euros, que suposen un increment del 13% pel 2024 en comparació amb la quantitat que es va destinar pel 2023.
Es duplica la partida destinada a Patrimoni pel 2024
Pel que fa a la direcció insular de Patrimoni, es retornen les ajudes per a la recuperació de BIC, amb 350.000 euros, i per a la restauració de molins del pla de Sant Jordi, amb 250.000 euros. A més, es dediquen 150.000 euros a la redacció del projecte del Centre d’Arqueologia de Mallorca i 50.000 euros al pla d’interpretació d’activitats per Bellpuig. Entre molts altres projectes, cal destacar també que als pressupostos de 2024 s’inclouen 200.000 euros per l’exposició del derelicte de Ses Fontanelles. En total, la direcció insular de Patrimoni suma 3’4 milions d’euros: més del doble de la partida que es va destinar l’any passat, que era d’1’6 milions d’euros.
Gran aposta pels artesans de Mallorca
El Consell de Mallorca fa una gran aposta pels artesans i la seva feina de cara al 2024: es dona un impuls a aquest sector i el pressupost s’incrementa un 40% fins a arribar als 743.000 euros. L’objectiu és impulsar la feina dels artesans posant en marxa la marca distintiva Artesania de Mallorca i Artesania de Disseny.
Increment de pressupost per a tots els organismes vinculats del Departament
Finalment, cal destacar que s’han incrementat les partides de tots els organismes autònoms del Departament de Cultura i Patrimoni. El Teatre Principal experimenta un increment de 300.000 euros i arriba als 5’5 milions d’euros pel 2024; el Museu Marítim de Mallorca puja en 30.000 euros fins a arribar als 640.000 euros i la Fundació Mallorca Literària suma més de 100.000 euros i assoleix, pel pròxim any, més d’un milió d’euros de pressupost. Finalment, la Fundació ACA rep 115.000 euros pel 2024, la mateixa quantitat que enguany.