El Consell de Mallorca, com a institució de govern, d'administració i de representació de Mallorca té un sistema d'informació territorial (SIT) que contribueix a millorar la gestió dels seus àmbits competencials.
Dins aquest marc d'actuació el projecte IDEMallorca pretén alinear els sistemes d'informació territorial de l'illa amb la directiva Europea (INSPIRE) i la Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya (IDEE), per tal de promoure i difondre tota la informació territorial del nostre territori a Internet.
Aquest geoportal pretén difondre la informació geogràfica generada pel Consell de Mallorca a tota la ciutadania i a altres administracions de les Illes Balears. El web pretén ser un espai de difusió i de treball en xarxa, a més està obert a la col·laboració d'altres administracions i d'empreses del sector privat per contribuir en l'avanç dels Sistemes d'Informació Territorials de Mallorca.
IDEmallorca té la direcció tecnològica del Servei d'Informàtica del Consell de Mallorca i compta amb la participació dels diferents departaments de la institució per a la creació i manteniment d'aquests serveis.
Una IDE es pot definir com un conjunt de tecnologies, polítiques, estàndards i recursos humans necessaris per a adquirir, processar, emmagatzemar, distribuir i millorar la utilització de la informació geogràfica.
La IDE ha de ser vista com un procés i no com una «cosa», pel que ha de contemplar els recursos humans, financers i tecnològics adients per a donar el suport necessari, tant durant el termini de posada en marxa del projecte com per tal de donar continuïtat als serveis que han de considerar-se des d'una voluntat i necessitat de permanència.
La IDE té 4 components fonamentals:
- Dades.
- Metadades. Són els descriptors de les dades.
- Serveis. Són les funcionalitats accessibles mitjançant un navegador que una IDE ofereix a la persona usuària per aplicar sobre les dades geogràfiques.
- Aspectes organitzatius. Inclou el personal humà, una estructura organitzativa i de repartiment del treball, estàndards i normes que fan que els sistemes puguin interoperar, lleis, regles i acords entre els productors de dades geogràfiques.
Els organismes d’estandarització més importants són l'OGC (Open Geospatial Consortium) i l'ISO (Organització Internacional d’Estandarització).
La Infraestructura de Dades Espacials del Consell de Mallorca (IDEmallorca) té com a objectiu general integrar a través d'Internet les dades, metadades, serveis i informació de tipus geogràfic que es produeixen al Consell de Mallorca, facilitant a tots els usuaris i usuàries potencials la localització, identificació, selecció i accés a aquests recursos, a través d'un geoportal.
Es tracta per tant de fer possible que la informació geogràfica que es produeix en el Consell de Mallorca sigui accessible a les persones usuàries, siguin personal del Consell, dels ajuntaments o ciutadania en general.