Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Biblioteca virtual

A la biblioteca virtual trobareu tota la informació i els serveis de les biblioteques pròpies i les associades al Consell. Podeu consultar els serveis que hi ofereixen, el directori de biblioteques, els catàlegs, el patrimoni bibliogràfic i les activitats del foment de la lectura. 

Serveis

El servei d'informació i referència orienta i ajuda les persones usuàries de totes les biblioteques en les recerques d'informació. El personal bibliotecari assessora sobre el funcionament de la biblioteca, la utilització del catàleg i altres recursos que puguin ser útils.

Algunes biblioteques ofereixen serveis a mida per a persones usuàries amb característiques especials, ja siguin persones amb dificultats especials o col·lectius específics: préstec a domicili, préstec de lots de materials a entitats i a associacions, col·laboració amb escoles, visites guiades, participació en activitats de foment de la lectura, etc. Molts d'aquests serveis requereixen la col·laboració dels serveis socials, d'altres entitats o la participació de voluntaris. Les visites guiades han de sol·licitar-se per escrit a la biblioteca, indicant-hi les dades de contacte del centre o associació interessats, el nombre de persones i el dia i l'hora proposats.

Si necessitau un llibre o algun altre document que no és a cap biblioteca, podeu proposar-ne l’adquisició . El personal tècnic de la biblioteca valorarà la vostra proposta de compra i us contestarà al més aviat possible. Si s'accepta la proposta, s'adquirirà el material i us avisaran quan s’hagi incorporat al fons de la biblioteca.

La majoria dels documents poden ser fotocopiats o reproduïts per a consulta personal, d'acord amb la legislació vigent. El servei de reproducció du una taxa associada.

Club de lectura

Un club de lectura és més que una reunió de persones que comparteixen l'experiència de la lectura d'un llibre, que la biblioteca els ha proporcionat en préstec, sota la direcció d'un moderador. La biblioteca fa una programació anual de les lectures i de les tertúlies respectives i proporciona els llibres en préstec als membres del club. Cada llibre té una guia de lectura com a material de suport. Cada membre pot decidir a quines lectures i a quines tertúlies de les proposades vol participar, per això, s'hi ha d'inscriure prèviament al taulell d’informació de la biblioteca.  

Ofimàtica, multimèdia, Internet i Wi-Fi

Algunes biblioteques disposen d’ordinadors públics per poder fer treballs d’ofimàtica i per poder consultar obres de referència, materials didàctics, premsa, etc. Estan equipats amb els programes bàsics d'ofimàtica (tractament de textos, full de càlcul, etc.), lector de DVD/CD-ROM, connexió a impressora i a Internet. Altres biblioteques també disposen de tauletes tàctils i lectors de llibres electrònics que poden ser utilitzats tant dins la pròpia biblioteca com treure'ls en préstec.

Les biblioteques us permeten accedir a Internet i a eines d'ofimàtica des dels ordinadors que trobau a les sales de lectura. En algunes biblioteques també podeu enregistrar i imprimir els treballs o les consultes que feis per Internet (cal que consulteu quin cost associat té). Generalment les sessions són de 30 o 60 minuts reservables. Hi ha biblioteques que disposen d'ordinadors de consulta ràpida, màxim 15 minuts, que no necessiten reserva. A moltes biblioteques podeu connectar-vos a Internet des del vostre ordinador portàtil o des d'altres dispositius mòbils gràcies al servei de wi-fi (wireless fidelity). La reserva i/o la sol·licitud del servei l'heu de fer directament al personal de la biblioteca que us n'indica les condicions d'ús.

Activitats

A les biblioteques es desenvolupen tot tipus d'activitats de foment de la lectura i de la cultura dirigides tant al públic adult com a l'infantil i familiar. Així, a les biblioteques es duen a terme conta-contes, conferències, trobades amb autors, clubs de lectura, espectacles, etc. amb la finalitat d'entretenir i, alhora, d'ensenyar.

Per altra banda la societat del coneixement ens obliga a reciclar-nos contínuament, per això les biblioteques són espais d'aprenentatge obert, on us ajuden a afrontar aquests reptes amb informació, cursos i tallers: introducció a l'ofimàtica, navegació i comunicació per Internet, materials d'autoaprenentatge d'idiomes, activitats en diferents idiomes, tallers d'escriptura creativa, de poesia, de manualitats, etc.

Tràmits i procediments relacionats