Les seus del Museu Marítim de Mallorca
El Museu Marítim de Mallorca treballa per conservar i difondre el patrimoni marítim illenc des d’una mirada transversal, en relació amb la mar i la seva història.
Actualment comptam amb dues seus:
Museu de la Mar (Sóller)
Des de l’any 2019, aquest espai explica la història local de Sóller i del seu port, amb una col·lecció que valora la relació d’aquesta comunitat amb la mar al llarg dels darrers dos-cents cinquanta anys.
Centre Cultural Ses Voltes (Palma)
Des del 2020, Ses Voltes és la seu on abordam la història marítima de Mallorca des d’una perspectiva global i participativa. Aquí es tracten temes com la conservació marina, els oficis tradicionals, la llengua, la gastronomia, l’arqueologia subaquàtica i el paper de la dona en el món marítim, així com un recorregut històric per les grans etapes de la navegació i els reptes contemporanis.
El Museu Marítim és un projecte viu, fet amb la implicació de la comunitat, que convida a conèixer, estimar i protegir el nostre patrimoni marítim.
Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes
- Passeig d'Alt Murada, 1A, Palma
- (+34) 871 00 34 34
- info@museumaritim.net
Museu de la Mar - Port de Sóller
- Santa Catalina d'Alexandria, 54, Port Sóller
- (+34) 971 632 204
- info@museumaritim.net
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
(24/07/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular continua la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de l’illa
El Consell de Mallorca ha presentat, aquest dijous, la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau. La institució insular continua així la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig al Mercat de l’Olivar, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de Mallorca.
Amb aquesta presentació al mercat de Pere Grau, el Consell de Mallorca continua amb la campanya de promoció «Peixos i marisc de la mar balear». El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assenyalat que «aquesta iniciativa es desenvoluparà de manera sostinguda per tal d’assolir els objectius de donar a conèixer a la societat la riquesa del patrimoni marítim illenc».
Galmés també ha destacat que la mar és una part essencial de la identitat de Mallorca: «l’illa ha construït la seva història entorn de la pesca i la mar. Aquesta campanya serveix per mantenir viu el patrimoni mariner i garantir que les generacions futures coneguin aquest llegat i, al mateix temps, fomentar una pesca que respecti la temporalitat i contribueixi a preservar la biodiversitat».
Pel desenvolupament d’aquesta iniciativa s’ha comptat amb el suport de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma, l’Institut Espanyol d’Oceanografia, el CSIC i el projecte Planet Tuna. El director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha subratllat el rigor científic dels continguts i la clara vocació pedagògica de la campanya: «aquest calendari amb una informació detallada del peix i marisc de la mar balear és fonamental per apropar la cultura marítima, tant als escolars, com al conjunt de la ciutadania, i ajudar a saber quin és el millor moment per gaudir de cada espècie, per respectar el seu cicle natural i fomentar un consum sostenible».
D'altra banda, aquesta guia també té com a objectiu ajudar el consumidor final a identificar les espècies marines mediterrànies als mercats i establiments locals. Hi destaquen exemples que permeten reconèixer les espècies més representatives i apreciar les seves propietats, com ara el peix blau, com la tonyina i la llampuga, que són rics en omega-3; el peix blanc, com el gall de Sant Pere i el moll de roca, que destaquen pel seu baix contingut en greix; els crustacis, com les gambes i la llagosta, que tenen un sabor intens, especialment durant l’estiu; els cefalòpodes, com el pop, la sípia i el calamar, són una font excel·lent de proteïnes, principalment a la tardor i a la primavera. També s’hi inclou el jonquillo, reconegut pel seu gust delicat i particular, propi de l’hivern i dels primers mesos de primavera, entre d’altres espècies.
Els materials gràfics de la campanya han estat dissenyats amb les il·lustracions de Flavia Gargiulo Rosa i el textos de María López. Les diferents peces s’han pensat per ser distribuïdes als centres escolars, mercats locals, peixateries i comerços de l’illa, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de preservar el medi marí i les pràctiques pesqueres tradicionals.
Es pot consular la guia de la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al següent enllaç http://bit.ly/4ltLZbf
















