CA

Totes les notícies

El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

(02/12/2021)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

La mostra ens aproxima a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer a Mallorca.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha inaugurat avui l’exposició «De la mar a la taula», a l’oratori del Museu Marítim de Sóller, juntament amb autoritats locals, el director del Museu, Albert Forés, i les antropòlogues i comissàries de l’exposició Diana Borràs i Margalida Mulet. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juny, pretén ser una aproximació a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca, explorant l’origen i l’evolució de la pesca de proximitat.

Segons ha explicat Busquets, «l’objectiu d’aquesta proposta expositiva està en línia amb la raó de ser del Museu Marítim: contribuir a la divulgació de coneixements sobre la cultura vinculada a la mar, en aquest cas concret, sobre la cultura gastronòmica i les arts i tradicions que formen part de la nostra identitat com a poble i que són patrimoni que va passant de generació en generació».

«La història ens demostra que el vincle amb la natura és molt important i s’ha de cuidar. La fórmula d’unir un model de pesca tradicional i respectuosa amb l’entorn i la compra de producte quilòmetre zero i de temporada és sostenible a tots els nivells, de salut, econòmic i mediambiental», ha afegit Busquets, que ha apuntat que l’exposició pot ser una forma de sensibilitzar sobre això, també perquè «només amb una ciutadania conscienciada, amb uns compradors potencials compromesos, es pot garantir la continuïtat de la cultura gastronòmica vinculada a la mar».

«Podríem dir que aquesta exposició ens recorda que la natura ens proporciona allò que necessitam a cada època de l’any i la tradició ens guia sobre com capturar, cuinar i conservar aquests productes amb els ormeigs i estris adequats». Per això, la vicepresidenta ha agraït la feina feta a la direcció del centre, a l’Ajuntament de Sóller i a les investigadores i comissàries d’aquesta exposició temporal «que enriqueix l’oferta cultural de Mallorca i difon el nostre patrimoni».

Durant la presentació, Forés ha explicat que la mostra es basa en una investigació prèvia i consta d’onze plafons expositius, a més d’alguns elements que ens transporten a les barques de pesca, com ara xarxes i salobres, i a la cuina, com per exemple greixoneres i espècies.

Les comissàries han destacat que un dels objectius pedagògics de l’exposició és difondre el concepte de patrimoni immaterial marítim i pesquer, les dimensions que té i la diversitat d’actors implicats en la transmissió. «Tant l’activitat pesquera com la cuina marinera són part del patrimoni cultural immaterial, ja que estan associades a coneixements, usos, costums i maneres de fer que s’han transmès de generació en generació i que encara formen part de la vida quotidiana».

Un altre dels objectius és visibilitzar els entorns associats a les cuines marineres que inclouen les barques de pescadors, els molls i les confraries, les cases i, més recentment, els restaurants.

Les antropòlogues han explicat també que els coneixements de la cuina marinera els adquirim no solament de les persones més grans o dels receptaris, sinó també dels nostres hàbits i entorns quotidians. Això fa que «aquesta cuina evolucioni constantment i és una mescla de tradicions i d’innovacions», han subratllat.