Atenció!
La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.
Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.
Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.
Un viatge col·lectiu
Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?
Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes
- Passeig d'Alt Murada, 1A, Palma
- (+34) 871 00 34 34
- info@museumaritim.net
Museu de la Mar - Port de Sóller
- Santa Catalina d'Alexandria, 54, Port Sóller
- (+34) 971 632 204
- info@museumaritim.net
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
(24/07/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular continua la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de l’illa
El Consell de Mallorca ha presentat, aquest dijous, la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau. La institució insular continua així la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig al Mercat de l’Olivar, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de Mallorca.
Amb aquesta presentació al mercat de Pere Grau, el Consell de Mallorca continua amb la campanya de promoció «Peixos i marisc de la mar balear». El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assenyalat que «aquesta iniciativa es desenvoluparà de manera sostinguda per tal d’assolir els objectius de donar a conèixer a la societat la riquesa del patrimoni marítim illenc».
Galmés també ha destacat que la mar és una part essencial de la identitat de Mallorca: «l’illa ha construït la seva història entorn de la pesca i la mar. Aquesta campanya serveix per mantenir viu el patrimoni mariner i garantir que les generacions futures coneguin aquest llegat i, al mateix temps, fomentar una pesca que respecti la temporalitat i contribueixi a preservar la biodiversitat».
Pel desenvolupament d’aquesta iniciativa s’ha comptat amb el suport de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma, l’Institut Espanyol d’Oceanografia, el CSIC i el projecte Planet Tuna. El director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha subratllat el rigor científic dels continguts i la clara vocació pedagògica de la campanya: «aquest calendari amb una informació detallada del peix i marisc de la mar balear és fonamental per apropar la cultura marítima, tant als escolars, com al conjunt de la ciutadania, i ajudar a saber quin és el millor moment per gaudir de cada espècie, per respectar el seu cicle natural i fomentar un consum sostenible».
D'altra banda, aquesta guia també té com a objectiu ajudar el consumidor final a identificar les espècies marines mediterrànies als mercats i establiments locals. Hi destaquen exemples que permeten reconèixer les espècies més representatives i apreciar les seves propietats, com ara el peix blau, com la tonyina i la llampuga, que són rics en omega-3; el peix blanc, com el gall de Sant Pere i el moll de roca, que destaquen pel seu baix contingut en greix; els crustacis, com les gambes i la llagosta, que tenen un sabor intens, especialment durant l’estiu; els cefalòpodes, com el pop, la sípia i el calamar, són una font excel·lent de proteïnes, principalment a la tardor i a la primavera. També s’hi inclou el jonquillo, reconegut pel seu gust delicat i particular, propi de l’hivern i dels primers mesos de primavera, entre d’altres espècies.
Els materials gràfics de la campanya han estat dissenyats amb les il·lustracions de Flavia Gargiulo Rosa i el textos de María López. Les diferents peces s’han pensat per ser distribuïdes als centres escolars, mercats locals, peixateries i comerços de l’illa, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de preservar el medi marí i les pràctiques pesqueres tradicionals.
Es pot consular la guia de la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al següent enllaç http://bit.ly/4ltLZbf