Atenció!
La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.
Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.
Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.
Un viatge col·lectiu
Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?
Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes
- Passeig d'Alt Murada, 1A, Palma
- (+34) 871 00 34 34
- informaciomaritim@conselldemallorca.net
Museu de la Mar - Port de Sóller
- Santa Catalina d'Alexandria, 54, Port Sóller
- (+34) 971 632 204
- informaciomaritim@conselldemallorca.net
El Consell de Mallorca demana que les modificacions de les obres del Port de Palma no afectin el projecte del Museu Marítim
El Consell de Mallorca demana que les modificacions de les obres del Port de Palma no afectin el projecte del Museu Marítim
(17/06/2024)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular defensa que serà un espai de cohesió entre el port i la ciutat, que mostrarà la gran riquesa patrimonial de Mallorca
El Consell de Mallorca demana a Autoritat Portuària que les modificacions en les obres del Port de Palma no afectin el projecte de Museu Marítim que hi ha previst. El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, recorda que hi ha planificat traslladar l’actual seu de Palma del museu a la zona del moll vell. Galmés assegura que aquest projecte suposarà “un espai de cohesió entre el port i la ciutat, que mostrarà la gran riquesa patrimonial de Mallorca a través d’una infraestructura que donarà un valor cultural afegit a la ciutat”.
La institució insular recorda que es tracta d’un projecte de consens, que es va pactar amb el director del Museu Marítim, els pescadors i la llotja, una vegada adjudicada l’empresa guanyadora del projecte bàsic. En aquest projecte, explica la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, s’integra la llotja, el moll pesquer i el Museu Marítim: “els dos primers serveis veuran millorada la seva infraestructura i qualitat de treball. Pel que fa al Museu Marítim de Mallorca, es dota d’una estructura amb la qualitat suficient per poder fer un museu a l’alçada del ric patrimoni de l’illa”.
Amb el projecte establert, es duran a terme exposicions permanents d’alta qualitat, on es tractarà la mar de forma transversal, assegura Roca: “estarà present la biodiversitat, el patrimoni marítim i terrestre i es posaran de manifest els debats contemporanis que ens interpel·len”.
A més, ha explicat Antònia Roca, està previst dur a terme una gran biblioteca, un espai educatiu on fer tallers educatius i formatius, un auditori, un laboratori d’audiovisuals i un mirall d’aigua, entre altres propostes: “en aquest darrer espai, per exmple, es podria dur a terme una escola de navegació tradicional de vela llatina”, assegura Roca. La zona també podrà esdevenir un espai de treball entre el museu, els pescadors i la llotja, amb la qual cosa es podrà mostrar tot el procés de comercialització, d’una forma diferent, amb el valor afegit de la cultura.