Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Projecte ERA

Projecte i objectius

El projecte «ERA» (European Rural Almanac: keeping traditional culture alive) cerca recuperar la cultura dels almanacs europeus mitjançant accions de recerca, cooperació i difusió. El projecte pretén fomentar el diàleg intercultural entre els països europeus a través d’una xarxa de cooperació a llarg termini, que permetrà establir ponts de comunicació entre la tradició i la innovació.

Objectius

1. Recuperar el patrimoni cultural tradicional lligat als almanacs amb un enfocament interdisciplinari.

2. Promoure la mobilitat transnacional dels professionals interessats en els almanacs i en la cultura rural.

3. Donar suport a la mobilitat transnacional d’obres i de productes artístics i culturals relacionats amb la cultura dels almanacs a Europa.

4. Augmentar el coneixement i l’accés a la cultura dels almanacs i a les diverses expressions culturals que s’hi relacionen, com un patrimoni cultural europeu comú, mitjançant un almanac rural europeu virtual.

5. Crear una xarxa europea per a transferir els resultats del projecte a altres països i institucions europees que no formen part del partenariat del projecte, de manera que s’estableixin mecanismes per a continuar i expandir els resultats del projecte a llarg termini.

6. Assegurar la transferència d’aquest llegat al jovent i als infants.

7. Promoure sinergies entre el sector cultural i les polítiques de desenvolupament sostenible.

El projecte ha estat finançat amb el suport de la Comissió Europea. (Aquesta publicació és responsabilitat exclusiva del seu autor. La Comissió no és responsable de l'ús que es pugui fer de la informació que es difon aquí.)

Activitats

Coordinació i gestió

Organització de reunions per a garantir l’excel·lència del projecte, tant en la consecució dels objectius, com en la gestió, el control i la comunicació entre els socis:

 - Reunió de llançament (Mallorca, gener de 2011)
 - Reunió de coordinació (Fehmarn, setembre de 2011)
 - Reunió de coordinació (Còrsega, abril de 2012)
 - Reunió de coordinació (Epir, juny de 2012)
 - Reunió final (Mallorca, novembre de 2012)

Recerca sobre la història dels almanacs europeus

Estudi i recopilació de calendaris agrícoles dels països europeus, amb les seves similituds i les peculiaritats culturals, i amb tota la informació cultural i les expressions que contenen.

 

Cooperació

- Tallers temàtics.  Desenvolupament de dos tallers temàtics per a intercanviar coneixements sobre els almanacs i la cultura popular amb un enfocament interdisciplinari:

    - 1r taller: La cultura escrita en els almanacs europeus

    - 2n taller: La cultura oral en els almanacs europeus

- Festival CultRural. Organització d’un festival intercultural destinat al públic general per a compartir i gaudir de la riquesa i de la diversitat dels almanacs europeus en un ambient festiu. 

- Conferència final i mostra «Viu els parenòstics». Desenvolupament de la conferència de clausura del projecte per a mostrar els resultats del projecte al públic general i per a debatre diferents aspectes del coneixement i de la preservació dels almanacs a Europa.

 

Difusió

- Almanac virtual.  Creació d’un almanac en línia amb la informació que els socis del projecte han recopilat durant la fase de recerca, la informació del qual es pot actualitzar constantment.

- Exposicions.  Disseny d’una exposició itinerant per a difondre de manera didàctica diferents aspectes de la cultura dels almanacs a Europa.

- Projecte educatiu.  Disseny d’un projecte educatiu amb informació sobre la cultura i el patrimoni dels almanacs europeus.

- Materials de divulgació

Socis del projecte

Coordinador

 

Coorganitzadors