Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Notícies

El president Galmés lamenta la manca d'implicació del Govern Central davant la crisi migratòria que pateix Mallorca

El president Galmés lamenta la manca d'implicació del Govern Central davant la crisi migratòria que pateix Mallorca

(18/09/2024)

  • Comunicació i Premsa

A la reunió mantinguda amb el secretari d'estat de Joventut i Infància, Ruben Perez, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha reiterat que "la situació és límit" i ha reclamat la cessió d'espais i recursos econòmics per l'atenció dels menors migrants no acompanyats que arriben a Mallorca

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha lamentat la manca d'implicació del Govern central davant la crisi migratòria i l'augment en l'arribada de menors migrants no acompanyats a l'illa. Així ho ha afirmat després de la reunió mantinguda aquest dimecres amb el secretari d'estat de Joventut i Infància, Rubén Pérez, a la Delegació del Govern. El president de la institució insular ha destacat el to cordial de la reunió, tot i que ha assegurat que "arriba tard, ja que es va sol·licitar de forma urgent el passat 16 de juliol". Així mateix, Llorenç Galmés ha qualificat la trobada de "decebedora perquè no s'ha donat resposta a cap de les peticions del Consell de Mallorca per a la cessió d'espais i recursos econòmics per l'atenció dels menors migrants no acompanyats". A la reunió també hi han assistit el conseller de Benestar Social, Guillermo Sánchez, el delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, la consellera d'Afers Socials del Govern i representants dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

Durant la reunió, Galmés ha traslladat al secretari d'estat de Joventut i Infància la gravetat de la situació i ha subratllat que, al tractar-se de menors migrants, transcendeix la competència del Consell de Mallorca, ja que la gestió migratòria és competència del Govern d'Espanya. "És imprescindible que ambdues administracions treballin de manera coordinada per donar una resposta efectiva a aquesta crisi humanitària, ja que la situació a Mallorca està a la vora del col·lapse", ha afirmat el president.

El 54% dels menors atesos al sistema de protecció residencial són migrants
Galmés també ha destacat la urgència d'adoptar mesures immediates davant l'increment en l'arribada de menors migrants no acompanyats, que continua posant en tensió el sistema d'acollida de l'IMAS. En el que portem de 2024, ja s'han produït 202 arribades, superant les 180 registrades durant tot el 2023. Actualment, l'illa acull 310 menors no acompanyats, fet que representa el 54% de la capacitat total del sistema de protecció. "El Consell de Mallorca ha esgotat els seus recursos disponibles i és imprescindible que el Govern central assumeixi la seva responsabilitat per evitar un col·lapse imminent", ha assenyalat Galmés.

Entre les principals mesures reclamades pel Consell de Mallorca al Govern central, destaquen la declaració de l'estat d'emergència a l'illa per agilitzar els tràmits administratius, la convocatòria urgent de la Conferència de Presidents Autonòmics per tractar la crisi, la implementació d'una política migratòria integral per part de l'Executiu central i el reconeixement formal de la ruta migratòria que afecta Mallorca. "Mallorca no pot continuar suportant aquesta pressió en solitari. Necessitem més recursos econòmics, més espais i una resposta coordinada del Govern central", ha afegit el conseller Guillermo Sánchez.

Amb aquesta reunió, el Consell de Mallorca referma el seu compromís amb la protecció dels menors migrants i confia que es puguin implementar solucions immediates per alleujar la situació crítica que viu l'illa.