Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Notícies

El Consell de Mallorca destina 19,3 milions d’euros als ajuntaments i mancomunitats per millorar la distribució d’aigua potable i garantir-ne el subministrament

El Consell de Mallorca destina 19,3 milions d’euros als ajuntaments i mancomunitats per millorar la distribució d’aigua potable i garantir-ne el subministrament

(19/09/2024)

  • Comunicació i Premsa

Les subvencions serviran per executar obres i actuacions destinades a reparar fuites d’aigua, a construir pous nous i a renovar la xarxa existent, entre d’altres.

El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca ha aprovat la convocatòria de subvencions per als ajuntaments i mancomunitats de l’illa que exerceixin competències en matèria d’aigua perquè puguin desenvolupar projectes o actuacions destinats a garantir el subministrament urbà d’aigua potable a la població dels municipis. L’import de la convocatòria és de 19.296.000 euros. Així ho ha anunciat la consellera Pilar Amate durant el ple del Consell de Mallorca.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el conveni del Pacte per l’Aigua, subscrit entre Govern i Consell de Mallorca, que permet obrir una línia específica d’ajudes directes als municipis de l’illa per executar projectes que redueixin el desaprofitament d’aigua potable.

Així, cada municipi podrà dur a terme un màxim de dues actuacions, en funció de l’import assignat sobre la base d’un repartiment proporcional de la subvenció basat en tres criteris: superfície, població i nuclis poblacionals. D’aquesta manera, cada municipi percebrà una quantitat que oscil·larà entre els 170.000 i els 562.000 euros, als quals se n’han d’afegir 20.345 més per cada nucli poblacional que depengui del municipi.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha manifestat que aquesta línia específica d’ajudes «respon a la necessitat de pal·liar el problema d’escassetat d’aigua que tenen molts de municipis de l’illa, perquè sabem que mantenint les infraestructures existents per evitar fuites es podrà estalviar molta aigua que s’està perdent».

Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha explicat que per al seu departament «concedir aquestes ajudes és una prioritat, perquè atenem les peticions de molts de batles que ens sol·liciten suport per millorar les seves xarxes de subministrament. Aquesta és la primera convocatòria, però està previst que cada any en puguem publicar una de les mateixes característiques emmarcades en el Pacte per l’Aigua».

Tipus d’actuacions finançables

La línia específica d’ajudes estableix que els fons es poden destinar a les actuacions següents: detecció i reparació de fuites per evitar pèrdues, instal·lació de comptadors digitals, sectorització de xarxes de proveïment, construcció o ampliació de dispositius de regulació i infraestructures associades, execució de pous nous, pous de garantia i pous de reserva i infraestructures associades.
Per tant, entre altres actuacions que es podran dur a terme hi ha també la instal·lació, la millora i l’ampliació d’infraestructures de potabilització d’aigua i qualsevol altra que permeti l’increment de garantia del subministrament en condicions normals o de sequera.

Seran finançables els projectes que s’iniciïn i s’executin entre el 28 de març de 2023 fins al 28 de març de 2028 i és necessari un informe tècnic i jurídic acreditatiu per determinar que els projectes presentats són subvencionables d’acord amb la resolució de l’Agència Estratègica Turística de les Illes Balears (AETIB).

Entre els criteris d’aquesta convocatòria, es permeten les modificacions d’actuacions i l’ampliació de terminis sempre que estiguin justificades adequadament i, des del moment de la concessió, tindran un any de termini per adjudicar els projectes.