CA

De la mar a la taula: receptes d’ahir a cuines d’avui

El projecte «De la mar a la taula: receptes d’ahir a cuines d’avui», impulsat pel Museu Marítim de Mallorca en col·laboració amb l'Ajuntament de Sóller i l'IES Guillem Colom Casasnoves, neix a partir de l'exposició «De la mar a la taula» [afelgir enllaç a l'exposició] i té com a objectiu rescatar i preservar l'herència culinària marinera de la zona. Aquesta iniciativa connecta les tradicions pesqueres amb la gastronomia moderna, promovent un intercanvi de coneixements entre generacions.

A través de receptes tradicionals transmeses per la gent gran, estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia han recuperat plats emblemàtics de la Mar Balear. Aquest procés ha permès als joves aprendre tècniques antigues, alhora que es reforcen els vincles intergeneracionals i es posa en valor la identitat cultural local.

El projecte se centra en preservar el patrimoni culinari documentant i conservant receptes tradicionals de cuina marinera que han estat transmeses de generació en generació. També fomenta l’aprenentatge de tècniques culinàries tradicionals, implicant els estudiants de cuina en l’elaboració d’aquests plats per garantir-ne la transmissió. Enforteix els llaços intergeneracionals, promou l’intercanvi de coneixements entre la gent gran i els joves, i reivindica la connexió històrica amb la mar, destacant la importància de la cultura marinera en la gastronomia local.

El projecte implica de manera directa a la comunitat de persones grans, treballant amb diferents grups de tota l'illa que participen als Tallers de Memòria de l'IMAS. Aquests tallers han permès valorar i recuperar el coneixement culinari i les experiències de les generacions més grans, que tenen una gran experiència en la cuina tradicional de l'illa i en l'ús dels productes marins locals.

El projecte ha consolidat la col·laboració amb l’IMAS, permetent la recopilació de noves receptes tradicionals. Els estudiants han documentat i conservat nombrosos plats que asseguren la transmissió d’aquesta riquesa culinària a futures generacions. L’intercanvi de coneixements entre generacions ha reforçat els vincles comunitaris i ha enriquit la formació dels estudiants. 

Aquesta iniciativa contribueix a preservar el patrimoni culinari, fomenta un consum sostenible i posa en valor la importància històrica de la mar en la cultura local. «De la mar a la taula: receptes d’ahir a cuines d’avui» és un exemple viu de com tradició i modernitat poden convergir per crear un futur més conscient i arrelat a la identitat cultural.


Informació relacionada