ES

Conmemoración de la vuelta a Mallorca por los 9 de Santanyí

¡Consultad las actividades programadas!

Más información

¡Atención!

La sede del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) permanecerá cerrada temporalmente. Nos puede seguir visitando en el Museu de la Mar del Port de Sóller.

Desde el Museu Marítim de Mallorca estamos desarrollando un proyecto territorial para recuperar y transmitir un patrimonio acumulado a lo largo de los siglos y hasta la actualidad: barcos escondidos bajo el mar, faros de gran valor, historias de navegantes, ejemplares de embarcaciones tradicionales, oficios de la mar que están desapareciendo, la biodiversidad de nuestras aguas (y las acciones humanas que la ponen en peligro)… Un patrimonio que nos pertenece y que creemos que nos puede servir para relacionarnos de otro modo con la mar. Por eso nos dedicamos a recuperarlo, a conservarlo, a difundirlo y a investigar sobre él.

Por ahora, el Museu Marítim de Mallorca tiene dos sedes. Nos puedes encontrar en el Museu de la Mar de Sóller, que hemos recuperado después de estar siete años cerrado, y también en el centro cultural Ses Voltes, en Palma, donde hacemos actividades puntuales diversas mientras se construye el proyecto museográfico. En un futuro, el objetivo es abrir nuevas sedes en diferentes rincones de la isla.

Un viaje colectivo

Desde el museo no entenderíamos la aventura de sacar adelante un museo sin la participación de los agentes que han trabajado durante tantos años –y siguen trabajando– para recuperar este patrimonio tan rico. Por eso, desde noviembre de 2018, hemos abierto diferentes procesos participativos y de transparencia que nos han servido para compartir este proyecto con la comunidad, para hacerla partícipe y aprender de ella.

Sin ti, este viaje tampoco tiene sentido. Cada vez somos más los que cuidamos la mar. ¿Nos acompañas?

Museo Marítimo Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Puerto de Sóller

Más información

La creació i consolidació del Museu Marítim de Mallorca al llibre 'II Jornades d'Estudis de Mar'

La creació i consolidació del Museu Marítim de Mallorca al llibre 'II Jornades d'Estudis de Mar'

(04/12/2020)

La publicació es distribuirà a la xarxa de biblioteques de el Consell de Mallorca i als diferents museus de l'Illa

Divendres 04 de desembre, Palma.- El Museu Marítim de Mallorca ha presentat, avui matí, al Centre Cultural Ses Voltes, la seva primera publicació com a espai museístic consolidat. Es tracta d'un primer llibre que, sota el títol 'II Jornades d'Estudis de la Mar', recull l'experiència de creació i consolidació del Museu, des del passat 2018, data d'inici de la creació del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, fins al passat febrer 2020, data en la qual es van celebrar les II Jornades d'Estudis de la Mar.

A l'acte de presentació han assistit la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets i el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, a més de la directora insular de Cultura, Maria Pastor.

Així la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca ha explicat que «fruit d'unes jornades intenses de treball al llarg de l'estiu de 2018, varen sorgir, a l'hivern de 2019, les 'I Jornades d'Estudis de la Mar', amb l'objectiu de pensar i plasmar quins eixos havia de seguir i tractar el Museu per poder implementar-los i adaptar-los a les seus gestionades pel Consorci del Museu Marítim de Mallorca»

Per la seva part, el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez ha destacat que «les conclusions d'aquestes I Jornades varen confluir en tres eixos de treball, que han estat implementats al llarg del 2019 i 2020. D’aquesta manera, el Decàleg de bones pràctiques de la mar marca els valors i els eixos entorn els quals gira el Museu; la recerca sobre la memòria oral ha generat la sala audiovisual del Museu de la Mar al Port de Sóller amb el documental «La remor de la memòria» i, finalment, la feina de recerca entorn de les peces i els materials que han de nodrir les sales expositives del Centre Cultural Ses Voltes».

Partint d'aquesta primera experiència es va programar la segona edició d'aquest esdeveniment, «que es vol consolidar i que va tenir com a objectiu pensar i repensar com s'havia de dissenyar l'espai museístic del Centre Cultural Ses Voltes», ha explicat Albert Forés Gómez.

Amb el títol 'Mostrem la Mar', les II Jornades de la Mar es varen desenvolupar entorn tres eixos: el primer, els treballs de recerca iniciats pel Museu Marítim de Mallorca; el segon, els projectes educatius i de gestió de diferents museus i centres culturals i el tercer, l'accessibilitat al món dels museus.

La presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca ha volgut senyalar que aquesta primera publicació «recull alguns dels treballs presentats a les jornades. No hi són tots, la pandèmia de la COVID-19 ha provocat situacions personals i institucionals diverses que no han possibilitat aquest fet. Tots, però, són presents en el treball que està desenvolupant el Museu Marítim de Mallorca per dur a terme l'exposició que ha de nodrir les diferents sales del Centre Cultural ses Voltes, com un espai d'inclusió i de pensament».

Finalment, Albert Forés Gómez, ha remarcat que el Museu Marítim de Mallorca «neix amb la vocació d'esdevenir un espai participatiu i de formació immers en el procés de creació i posada en marxa de les seves dues seus: el Museu de la Mar del Port de Sóller i la seva seu central, situada al Centre Cultural Ses Voltes, a Palma».

«Es tracta d'un inici que no hagués estat possible sense l'empenta de persones, institucions i associacions, com l'Associació d'Amics del Museu Marítim, que d'ençà que va desaparèixer el Museu Marítimo de Baleares l'any 1972, no s'han donat mai per vençudes i han lluitat perquè Mallorca tingués un centre que reculli, protegeixi i difongui el patrimoni marítim de l'illa», ha finalitzat Albert Forés Gómez.

La publicació, que ha estat dissenyada per l'estudi Moiré i es distribuirà a la xarxa de biblioteques del Consell de Mallorca i als diferents museus de l'Illa.

Colaboradores

Amigos del Museo