Attention!

The headquarters of the Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) will remain temporarily closed. You can continue visiting us at Museu de la Mar, Port de Sóller.

The Museu Marítim de Mallorca is developing a multi-site project to rediscover and promote centuries of island maritime heritage. This includes: shipwrecks, lighthouses, sailors’ stories, traditional vessels, maritime skills and biodiversity (and how human actions are endangering it). It is our heritage and we believe that it can help us to have an alternative approach with regards to our relationship with the sea. This is why we are dedicated to rediscovering our heritage, preserving it and promoting it. We also undertake research.

The Museu Marítim de Mallorca currently has two sites. The Sóller Sea Museum, which was closed for seven years, has been reopened by us. We can also be found at the Ses Voltes cultural centre in Palma, where we carry out a wide range of activities. In the meantime, our museum project continues to grow. Our objective, in the near future, is to open new sites in different parts of the island.

A collective journey

Opening the museum has been an adventure! However, it would have been impossible without the participation of individuals and organisations who have worked for many years to recover this rich heritage. For this reason, starting in November 2018, we organised a number of different participatory events, open to all. These helped us to share the project with the local community, of which we are a part and from which we want to learn.

However, our journey does not have any sense without your help. All of us are becoming the custodians of the sea. Will you join us?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

More information

Museu Marítim de Mallorca i Universitat Autònoma de Barcelona s’uneixen per investigar sobre el patrimoni marítim i analitzar-ne el teixit associatiu

Museu Marítim de Mallorca i Universitat Autònoma de Barcelona s’uneixen per investigar sobre el patrimoni marítim i analitzar-ne el teixit associatiu

(03/04/2023)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

El conveni de col·laboració, que tendrà una durada màxima de dos anys, té com a objectiu apropar el museu als mallorquins i mallorquines

El Museu Marítim de Mallorca i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han firmat avui un conveni de col·laboració per desenvolupar una investigació vinculada a la comunicació participativa i a l’acció cultural als museus. L’acord té una vigència d’un any, prorrogable anualment fins a un màxim de dos anys.

El director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha destacat que «amb aquest conveni podem fer un mapeig de les diferents comunitats pesqueres, per una banda, i, per l’altra, analitzar el teixit associatiu i ciutadà per fer més proper el museu. Així podrem generar línies de recerca en comunicació museística i tendrem projecció exterior i d’alt nivell acadèmic». «Mitjançant aquest conveni i amb l’equip de recerca de l’UAB podem consolidar un projecte d’investigació a llarg termini», ha afegit Forés.

Ambdues entitats es dedicaran a partir d’ara a desenvolupar tres línies d’investigació diferents. La primera, té com a objectiu apropar el museu al teixit associatiu dels barris que l’acullen i enfortir la seva relació mitjançant propostes de treball conjuntes que suposin vincles de reconeixement mutu i cura. En aquesta línia, es promourà la cultura marítima per mitjà d’exposicions, estudis i programes diversos que contribueixin al coneixement de la història i de la situació actual dels diferents sectors marítims, portuaris i de senyalització marítima.

Un dels propòsits d’aquest conveni de col·laboració és investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports. De la mateixa manera, estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests.

La segona línia de recerca empara la memòria col·lectiva. La intenció és generar un relat contemporani del patrimoni marítim que inclogui les persones, la lluita contra les desigualtats i la memòria col·lectiva entorn de la mar i el seu patrimoni material i immaterial, així com un relat entorn de les col·leccions, els gestors o els propietaris del museu al llarg de la seva existència. També es proposa continuar el treball de camp etnogràfic, començat a Sóller, amb les diferents comunitats marítimes de l’illa.

Finalment, també s’investigarà sobre les noves narratives per als relats museístics. D’aquesta manera, es construiran relats transmèdia i interdisciplinars, en què hi hagin participat les diferents comunitats implicades, per tal de generar nous imaginaris narratius i dur a terme accions comunicatives. El propòsit és connectar amb el públic més jove i que aquest es converteixi en cocreador.

Collaborating partners

Friends of the Museum