CA

Esdeveniment

Les colònies escolars de la Diputació Provincial de Balears (1893-1936). El llegat documental

Data

Del 28 de juny al 2 d'agost

Horaris

Lloc

Museu de la Mar, Port de Sóller (Carrer de Santa Caterina d'Alexandria, 54)

Més informació

Descripció

L'Arxiu General del Consell de Mallorca custodia, dins el fons de la Diputació Provincial de Balears, una sèrie d’expedients de les colònies escolars promogudes per aquesta institució. Aquesta sèrie documental s’ha conservat gairebé íntegra i abraça des de final del segle XIX fins a les colònies de la postguerra.

Gràcies a la documentació, podem conèixer amb molt detall com es van organitzar al nostre àmbit aquestes activitats estiuenques, popularitzades a Europa a final del XIX. Les memòries, les fotografies, els registres, els treballs dels alumnes... , que il·lustren l’exposició, ens apropen a les activitats que s’hi duien a terme i a la vida quotidiana dels infants que hi varen participar.

Aquesta mostra, organitzada per l’Arxiu General del Consell de Mallorca amb el Grup d’Estudi d’Història de l’Educació de la UIB, amb Francisca Comas Rubí i Carlos Menguiano Rodríguez com a comissaris, es va poder veure l’any passat al Centre Cultural la Misericòrdia. Amb motiu del seu muntatge a la seu del Museu Marítim del Port de Sóller, s’ha complementat amb uns panells en el que es desenvolupen aspectes específics relacionats amb l’oratori de Santa Catalina de Sóller com a seu de les colònies escolars de la Diputació Provincial, des de 1893 i fins el 1935. S’han seleccionat documents com un telegrama en el que el batle de Sóller autoritza la instal·lació de la colònia de 1894 a l’oratori de Santa Catalina o alguns justificants de despeses de productes per als menjars que eren adquirits a comerços del Port. També s’inclouen imatges del tren, el tramvia, la Torre Picada, que deixen entreveure com era l’entorn del Port de Sóller a les primeres dècades del segle XX.